Compad nieuws

Nieuwe ontwikkelingen binnen Compad Software

De afgelopen periode is ons team nog verder gegroeid. Inmiddels hebben vele al kennis kunnen maken met Maikel de Haas, één van de nieuwe medewerkers op de helpdesk. Maar recentelijk is ook ons ontwikkelteam aanzienlijk uitgebreidt met Dylan, Bart, Gillian en Niek. Op dit moment wordt er met zeven ontwikkelaars gewerkt aan de nieuwste generatie van Compad Bakkerij. Enkele nieuwe ontwikkelingen daarin zijn:

 • Migratie van de TPS data files naar Microsoft SQL;
 • Optimalisatie naar snelheid
 • Aantal gelijktijdige gebruikers

BTW-verhoging van 6% naar 9%

Op Prinsjesdag is het bekend geworden dat het lage btw-tarief zal worden verhoogd op 1 januari 2019. 

In dit nieuwsbericht geven wij u alvast enkele belangrijke tips waarmee u nu al rekening houden kunt.

Wanneer gaat de BTW-verhoging in?

De btw-verhoging, zal op 1 januari 2019 in gaan. Om de overgang voor de ondernemers zo gunstig mogelijk te laten verlopen, ligt er een wetsvoorstel. In dit wetsvoorstel staat dat alle aankopen:

 • Alle aankopen die na 1 januari 2019 worden geleverd en worden betaald moeten belast worden met 9% btw
 • Alle aankopen die voor 1 januari 2019 worden geleverd en worden betaald moeten belast worden met 6% btw
 • Alle leveringen die pas na 1 januari 2019 worden geleverd, maar die nu al zijn gefactureerd en zijn betaald blijven belast met 6% btw

Kortom: een klant die op 31 december 2018 een bestelling plaats via uw webshop voor een levering op 2 januari 2019 betaald 6% btw. Kiest de afnemer ervoor om de bestelling op 2 januari te betalen, dan is over de aankoop 9% btw verschuldigd.

Is Compad Bakkerij er klaar voor?

Met Compad Bakkerij, het computerprogramma voor iedere brood- en banketbakker, bent u klaar voor de btw-verhoging. Compad Bakkerij 2018 I beschikt namelijk over een speciale wizard waarmee u in een aantal eenvoudige stappen de btw-verhoging kunt doorvoeren. Tijdens deze stappen worden de prijzen eventueel verhoogd en de btw-percentages aangepast. Een aanpassing die u nu al klaar kunt zetten en op de door u gewenste data kunt laten ingaan.

Prijsverhoging?

Ja de btw-verhoging zal zeker leiden tot een hogere prijzen. De rekenkamer van de overheid heeft de prijsverhoging voor een gezin berekend op 300 euro. Persoonlijk denken wij dat er een positief beeld wordt geschetst en zal de btw-verhoging leiden tot een veel grotere uitgave.

Van een brood van 2.25 euro moet nu 6% btw worden afgedragen of wel 13 cent. Na 1 januari 2019 zult u voor hetzelfde brood 9% btw moeten afdragen, dus 19 cent.

Volgens het Nibud ligt de gemiddelde consumptie voor een persoon op 6.22 euro per dag aan voeding. Een gemiddeld gezin geeft per week 152.39 euro uit aan de wekelijkse boodschappen. Deze zijn nu belast met 8.63 euro aan btw. Veel ondernemers zullen ervoor kiezen om de prijzen vroeg of laat te verhogen. Hierdoor zal een gemiddeld gezin geen 152.39 euro per week kwijt zijn aan de boodschappen, maar 156.70 euro. Of wel een prijsverhoging van 4.31 per week alleen voor voeding. Omdat naast voeding ook andere noodzakelijke zaken belast zijn btw zoals de kapper, kleding reparatie, water, etc. zal de geplande btw-verhoging de burger treffen.

Wat moet ik doen?

Als ondernemer is staat u voor een moeilijk dilemma. Uiteraard kunt u ervoor kiezen om uw prijzen niet te verhoging en de btw-verhoging uit eigen zak te betalen. Maar uw medewerkers zullen wel geconfronteerd worden met hogere prijzen en dat zal weer worden meegenomen in de cao-onderhandelingen.

In veel gevallen kunt u dus niets anders dan de btw-verhoging disconteren in uw verkoopprijzen. Maar wat is handig? Wat zou een gunstig tijdstip zijn? En wat zou ik zeker niet moeten doen als ondernemer?

Als eerste raden u aan om het volgende zeker niet te doen! Tijdens de euro conversie gingen veel ondernemers kun prijzen afronden naar mooie prijzen. Ook eventuele achterstallige prijsverhogingen werden destijds meegenomen in de omrekening van de gulden naar de euro van destijds. Deze ondernemers konden rekenen op terechte kritiek van hun afnemers. Dus ons advies maak geen misbruik van de situatie door de prijzen meer te verhogen dan noodzakelijk. En stel een eventuele prijsverhoging uit naar een veel later tijdstip.

Dus concreet in het voorbeeld van het brood van 2.25 kunt u bijna niets anders de overheidsmaatregel door berekenen in de nieuwe prijs. Dus het brood wat nu 2.25 kost zal op 1 januari 2019 moeten worden verkocht voor 2.31 euro. Wilt u de prijzen afronden op vijf eurocenten dan zal bij een normale afrondingsberekening de prijs uit komen op 2.30 voor het brood.

Wilt u de nieuwe prijzen altijd naar boven afronden op 5 cent of gaat u gelijktijdig met de btw-verhoging ook nog even een achterstallige prijsverhoging doorvoeren dan heeft u bij uw klant dus iets uit te leggen. Om dergelijke vervellende situaties te voorkomen raden wij u aan om u uitsluitend te beperken tot de noodzakelijke prijsverhoging ten gevolge van de verhoging van het btw-tarief.

Wanneer moet ik de prijsverhoging doorvoeren?

Met de speciale btw-verhoging wizard kunt u naast de btw-verhoging ook eventueel meteen de prijzen verhoging met dezelfde ingangsdatum als de btw-verhoging. Maar het is ook mogelijk om de prijsverhoging eerder in te laten gaan.

Stel normaal gesproken is de zomervakantie voor u een periode om de prijzen te herzien. Zeker nu veel afnemers weten dat door de droogte complete oogsten zijn mislukt, zou het juist een goede reden zijn om de prijzen per 1 september a.s. te verhogen.

De extreme droogte en de mislukte oogsten geeft u nu wellicht een legitieme reden om de broodprijs te verhogen van € 2.25 naar € 2.30 (of welllicht zelf naar € 2.35). Uiteraard zal u uw klant nu wel wat moeten uitleggen, maar de extreme droogte en warmte is bij veel mensen nu nog voelbaar.

Op 1 januari 2019 verwachten uw afnemers wederom een prijsverhoging vanwege de wijziging van het btw-tarief van 6% naar 9%. En wanneer u deze btw-verhoging niet doorbelast aan uw klant, zal uw afnemer dit zeker niet onopgemerkt blijven. Maar ondertussen heeft u al vier maanden kunnen profiteren van de prijsverhoging.

Tip: verhoog eventueel nu uw prijzen onder het mom van de extreme droogte en laat de prijsverhoging in januari 2019 achterwege.

In Compad Bakkerij kunt u met de btw-verhoging wizard snel een eenvoudig de prijzen verhogen met ingang van 1 september 2018 en het btw-tarief automatisch laten wijzigen per 1 januari 2019.

BTW-verhoging doorvoeren

In Compad Bakkerij kunt u de btw-verhoging en eventueel de prijsverhoging in een keer doorvoeren middels het volgende stappenplan.

 1. Ga naar Beheer | BTW-Verhoging
 2. De wizard wordt gestart en klik op de opdrachtknop Volgende
 3. In deze stap dient u de bedrijven te markeren waarvoor u de btw-verhoging wilt doorvoeren. Bij de meeste bakkers kunt u slechts één bedrijf selecteren. Heeft u meerdere bedrijven, dan is het van belang dat de btw-wijziging uitsluitend voor Nederlandse bedrijven geldt.
 4. Klik op de opdrachtknop Volgende om verder te gaan met de volgende stap
 5. Selecteer het btw-tarief dat u wilt wijzigen middels de keuzelijst btw-tarief.  Middels deze keuzelijst kiest voor het laag btw-tarief
 6. In het invoervak huidig btw-tarief wordt het huidige btw-tarief van 6% getoond
 7. In het invoervak nieuwe btw-tarief kunt u het nieuwe btw tarief van 9% ingeven en de ingangsdatum
 8. Met de keuze optie prijzen verhogen kunt u aangeven of u gelijktijdig met de btw-verhoging de prijzen wilt verhogen. Hierbij heeft u de keuze om de prijzen:
  1. Gelijktijdig met de btw-verhoging te verhogen
  2. Niet te verhogen
  3. Op een andere datum te verhogen
 9. Met de keuzelijst Afronding kunt u aangeven hoe de nieuwe prijzen afgerond moeten worden.
 10. Optioneel kunt u voor de koppeling met de financiële administratie de btw-code en het grootboekrekeningnummer voor het nieuwe btw-tarief van 9%.
 11. Klik op de opdrachtknop Ok om de verhoging door te voeren.

Heeft u nog geen Compad Bakkerij?

Wij als bakkerijspecialisten hebben alles in het werk gesteld om de btw-verhoging zo soepel mogelijk voor de bakkers te laten verlopen. Heeft u nog geen Compad Bakkerij, maar wilt u snel en eenvoudig kunnen factureren en beschikken over productielijsten zoals baklijsten, snijlijsten en verdeelstaten neem dan contact op met onze bakkerij experts voor een geheel vrijblijvende demonstratie. Ook als u reeds gebruik maakt van een andere bakkerij pakket dan kunnen wij u helpen, want overstappen was nog nooit zo eenvoudig en vele bakkers zijn u de afgelopen maanden voorgegaan

Uitbreiding van ons Compad-team

Vanaf september is ons team uitgebreid met twee nieuwe software ontwikkelaars, Sven ter Beeke en Dylan Bakker. Beide zijn junior software ontwikkelaars en zullen  onder begeleiding van één van onze ervaren softwareontwikkelaars zich onder andere richten op de online order entry oplossing OrderNow. Daarnaast zullen zij zich bezig gaan houden met het up to date houden van de website en zich gaan richten op het maken van nieuwe themahandleidingen en nieuwe instructiefilms. Wij wensen Sven en Dylan heeft veel succes bij Compad Software!

Wij respecteren uw privacy

Compad Software Development BV, gevestigd aan Zeggeven 11, 7534 NM Enschede, heeft als doel om u als afnemer van de door ons geboden diensten zoals: onze (bakkerij) software, V-solution, grafische diensten of één van onze online oplossingen in de vorm van een website of een webshop, altijd een goede kwaliteit en ondersteuning te beiden. Hierbij hebben wij respect voor de persoonsgegevens die u aan ons heeft overhandigd en zullen zorgvuldig met deze gegevens omgaan.
Graag stellen wij u hierbij op de hoogte welke gegevens wij bewaren, met welk doel Compad Software Development BV uw gegevens bewaard, waarom en hoe lang. Ook stellen wij u hierbij op de hoogte van de zorgvuldigheid waarmee wij met uw persoonsgegevens omgaan.

 • De gegevens die wij van u bewaren zijn:
 • Voor- en achternaam
 • Geslacht
 • Geboortedatum
 • (Zakelijke) adresgegevens
 • Telefoonnummer
 • E-mailadres
 • Bankrekeningnummer
 • IP-adres
 • Gegevens over uw activiteiten op onze website
 • Gegevens over uw surfgedrag over verschillende websites heen (bijvoorbeeld omdat dit bedrijf onderdeel is van een advertentienetwerk)
 • Internetbrowser en apparaat type

Waarom bewaren wij uw persoonsgegevens
Wij gebruiken/verwerkt uw persoonsgegevens doordat u gebruik maakt van onze diensten en/of omdat u deze zelf aan ons verstrekt. Deze gegevens gebruiken wij op de volgende manier:
Uw e-mail adres gebruiken wij om uw opdracht te kunnen bevestigen, u uw periodieke factuur te sturen, u ondersteuning te bieden of om u middels onze (van Compad Software) nieuwsbrieven op de hoogte te brengen van voor u belangrijke zaken die van invloed zijn op het gebruik van onze software of belangrijke wetswijzigingen. Daarnaast bieden wij u op termijn de mogelijkheid een account aan te maken.
Uw telefoonnummer word gebruikt voor eventueel leveren van ondersteuning. U te informeren over wijzigingen van onze diensten of in producten.
Uw adresgegevens worden gebruikt om u uw periodieke factuur te sturen of u een persoonlijke mailing te sturen.
Wij bewaren uw bankrekeningnummer ten behoeve van de afhandeling van de (periodieke) betaling.
Compad Software Development BV analyseert uw gedrag op de website om daarmee de website te verbeteren en het aanbod van producten en diensten af te stemmen op uw voorkeuren.

Cookies, of vergelijkbare technieken
Compad Software Development BV gebruikt alleen technische en functionele cookies. En analytische cookies die geen inbreuk maken op uw privacy. Een cookie is een klein tekstbestand dat bij het eerste bezoek aan deze website wordt opgeslagen op uw computer, tablet of smartphone. De cookies die wij gebruiken zijn noodzakelijk voor de technische werking van de website en uw gebruiksgemak. Ze zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt en onthouden bijvoorbeeld uw voorkeursinstellingen. Ook kunnen wij hiermee onze website optimaliseren. U kunt zich afmelden voor cookies door uw internetbrowser zo in te stellen dat deze geen cookies meer opslaat. Daarnaast kunt u ook alle informatie die eerder is opgeslagen via de instellingen van uw browser verwijderen.

Hoe lang we persoonsgegevens bewaren
Compad Software Development BV bewaart uw persoonsgegevens niet langer dan strikt nodig is om de doelen te realiseren waarvoor uw gegevens worden verzameld. Wij hanteren de volgende bewaartermijnen voor de volgende (categorieën) van persoonsgegevens:
Persoonsgegevens – tot 1 jaar na beëindiging overeenkomst
Personalia – tot 1 jaar na beëindiging overeenkomst
Zakelijke adresgegevens – tot 7 jaar na beëindiging overeenkomst ipv fiscale bewaarplicht
Telefoonnummer – tot 7 jaar na beëindiging overeenkomst ipv fiscale bewaarplicht
E-mail adres – tot 1 jaar na beëindiging overeenkomst
IP Adres – tot 1 jaar na beëindiging overeenkomst

Delen van persoonsgegevens met derden
Compad Software Development BV verkoopt uw persoonsgegevens niet aan derden. Compad Software Development BV verstrekt uw gegevens uitsluitend aan derden en alleen als dit nodig is voor de uitvoering van onze overeenkomst met u of om te voldoen aan een wettelijke verplichting.

Gegevens inzien, aanpassen of verwijderen
U heeft het recht om uw persoonsgegevens in te zien, te corrigeren of te verwijderen. U kunt een mail sturen met uw verzoek naar info@compad.nl of schriftelijk naar: Compad Software Development, Zeggeven 11, 7534 NM Enschede. Om er zeker van te zijn dat het verzoek tot inzage door u is gedaan, vragen wij u een kopie van uw identiteitsbewijs bij het verzoek mee te sturen. Maak in deze kopie uw pasfoto, MRZ (machine readable zone, de strook met nummers onderaan het paspoort), paspoortnummer en Burgerservicenummer (BSN) zwart. Dit ter bescherming van uw privacy. Compad Software Development BV zal zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen vier weken, op uw verzoek reageren.

Hoe wij persoonsgegevens beveiligen
Compad Software Development BV neemt de bescherming van uw gegevens serieus en neemt passende maatregelen om misbruik, verlies, onbevoegde toegang, ongewenste openbaarmaking en ongeoorloofde wijziging tegen te gaan. Als u de indruk heeft dat uw gegevens niet goed beveiligd zijn of er aanwijzingen zijn van misbruik, neem dan contact op met onze helpdesk of via info@compad.nl

Bakkersvak 2018

bakkersvak2018

Op zondag 4 en maandag 5 maart vindt de BakkersVak 2018 plaats in Gorinchem. Ook Compad is op deze beurs aanwezig. En zal er, net als vorig jaar, weer voor zorgen dat de beurs roze zal kleuren. In onze stand C106 verzorgen wij doorlopende demonstraties van onze diverse software pakketten en kassasystemen. En uiteraard hebben wij ook weer een leuke attentie voor u!

Nieuwe medewerkers

2017 stond bij ons ook in het teken van groei. Niet alleen groei in de vorm van nieuwe producten en diensten, maar ook qua team. Zo heeft is september Gerard Pape al komen versterken. Als senior software ontwikkelaar richt hij zich voorlopig voornamelijk op online applicaties. En vanaf 1 februari komt Jordy Verders ons team versterker. Hij is junior software ontwikkelaar en zal onder begeleiding van een van onze ervaren softwareontwikkelaars zich richten op de online order entry oplossing OrderNow.