Interview in “Bakkers in Bedrijf”
Fleur Vesseur van Bakkerij Van Iersel
‘De verkoop via de webshop steeg met 75 procent’
Bakkerij van Iersel uit Tilburg maakt al sinds 2010 gebruik van het pakket Compad Bakkerij. Fleur Vesseur ontdekte het afgelopen jaar meer mogelijkheden. ‘We hebben een nieuwe webshop en automatiseerden de facturering. Dat scheelt veel tijd.’
Op een bedrijventerrein in Tilburg bakt Bakkerij van Iersel brood en banket voor veertien winkels in Tilburg en omgeving. “Daarnaast leveren we aan omliggende bedrijven, supermarkten, horeca, kinderdagverblijven en bejaardenhuizen”, vertelt Fleur Vesseur, die eerst in de winkel werkte. Sinds ze klaar is met haar studie werkt ze op kantoor. Haar missie? Processen beter laten verlopen. “In de hectiek van alledag was dat een ondergeschoven kindje. Als iets werkt, blijf je het op die manier doen, maar dat betekent eigenlijk stilstand.”
Sinds 2010 maakt Bakkerij van Iersel gebruik van het pakket Compad Bakkerij. In dit programma verzamelt de bakkerij dagelijks alle bestellingen die binnenkomen via de kassa, het zakelijk bestelportaal en de webshop. Automatisch wordt de planning uitgedraaid, zodat de bakkers precies weten hoeveel producten ze moeten maken. Daarnaast geeft de software aan of de producten gesneden, verpakt of bezorgd moeten worden. “De eerste paar jaar maakten we te weinig gebruik van de mogelijkheden. Maar je moet meegroeien als bedrijf, klanten verwachten tegenwoordig meer service. Compad komt iedere keer weer met iets vernieuwends en weet ons te ontzorgen.” Zo is er een koppeling gemaakt met het kassasysteem Unitouch. Alle bestellingen via de kassa komen dankzij deze koppeling binnen in Compad Bakkerij.
Nieuwe webshop
“Ook hebben we het afgelopen jaar onze webshop helemaal opnieuw ingericht. Alle producten hebben we opnieuw toegevoegd, met nieuwe foto’s en specificaties.” Compad Reclamestudio heeft de webshop helemaal op maat gemaakt, in de huisstijl. Geplaatste bestellingen komen direct binnen in Compad Bakkerij en komen dus op de baklijsten. Dit scheelt veel handwerk. Waar klanten eerst vóór 14:00 uur moesten bestellen om het de volgende dag te kunnen afhalen, is die tijd verruimd tot 17:00 uur. De bon wordt automatisch gemaakt, de orderadministratie heeft er geen omkijken meer naar.
De nieuwe webshop ging voor de feestdagen live. “Dat was spannend”, vertelt Fleur. “We hebben proefgedraaid en testbestellingen gedaan. De conclusie? Deze nieuwe manier van werken levert tijdwinst op, want eerst ging een bestelling langs vier personen en dat hoeft nu niet meer. De klant betaalt direct. Dat is overzichtelijk en scheelt een handeling in de winkel. Dankzij de service van Compad is het gelukt om eind november live te gaan. Tijdens de drukke feestdagen verliep alles vlekkeloos.” En wat ook mooi is: het aantal webshopbestellingen nam met 75 procent toe.
Zakelijke afnemers kunnen hun bestellingen plaatsen in OrderNow. Elke klant heeft een eigen onlinebestelportaal, met daarin een lijst met meest bestelde producten. Via de zoekfunctie kunnen ze makkelijk andere producten toevoegen. Ook deze bestelmodule is gebruiksvriendelijk. “Iedereen kan het.”
Goede adviezen
Compad is thuis in de bakkerijwereld. Fleur: “Ze hebben veel kennis en geven goede adviezen. Doordat we al jaren samenwerken, hebben ze ons bedrijf goed leren kennen. Overal leveren ze een handleiding bij. Dat is superhandig. En op de dag dat een nieuwe koppeling wordt ingeregeld, neemt Compad telefonisch contact met ons op om via onze computers direct alles te installeren. Lukt er een keer iets niet, dan kun je altijd bellen. Indien nodig, nemen ze je computer over om te laten zien hoe het moet. Ze staan altijd klaar om te helpen.”
Sinds kort verloopt ook de facturering via Compad. “Er is een koppeling gemaakt met ons boekhoudprogramma Imuis. Waar mijn collega eerst de hele woensdagochtend bezig was met het verwerken van facturen, kan dat nu in 10 minuten. Heel fijn, want nu kan ze zich bezighouden met andere zaken.” Ook worden er minder fouten gemaakt. Fleur vertelt dat het wel eens misging bij het afhalen van de fototaarten. “Soms kreeg een klant de verkeerde taart mee naar huis. Nu staat de foto op de bon, zodat het niet meer misgaat.”
Wat is de volgende stap? Fleur denkt na over Order Lemon: een systeem waarmee klanten via Whatsapp kunnen bestellen. “Maar dat staat nog in de kinderschoenen. Eerst maar eens wennen aan al het nieuws. Misschien gaan we hier na de zomer mee aan de slag.”
Meer over Compad
Compad heeft verstand van bakkerijen en bakkerijprocessen. Compad bestaat al bijna 30 jaar en is de afgelopen jaren sterk gegroeid, waardoor er ruimte is voor nieuwe producten en innovatie. Denk aan slimme etiketteringssoftware waarmee je voldoet aan de wettelijke vereisten. De etiketten zijn naast de productspecificaties en allergeneninformatie voorzien van extra informatie zoals bewaaradvies, bereidingswijze en barcode. Ook biedt Compad een Bakkerij Monitor, een benchmarktool die een uitgebreide rapportage geeft van de omzet en klantenaantallen. Deze monitor maakt inzichtelijk hoe je de omzet kunt verhogen.
Werken op meerdere fysieke locaties
Additionele diensten
- Helpdesk: onze helpdesk is gespecialiseerd in het beantwoorden van Compad gerelateerde vraagstukken en niet op het oplossen van complexere vraagstukken die betrekking hebben op de ICT infrastructuur. Voor dergelijke vragen wordt u doorverbonden met een ICT specialist zoals een van onze software ontwikkelaars.
- Developers: ondanks de krappe arbeidsmarkt en de hoge salarissen beschikken wij toch over een aanzienlijk team van software ontwikkelaars. Mensen die wij het liefste willen in zetten op de ontwikkeling van nieuwe applicaties voor alle bakkers. Wanneer wij deze kostbare mensen moeten inzetten op ICT vraagstukken die niet Compad gerelateerd zijn is het belangrijk dat er een afspraak wordt gemaakt, dat gemaakte afspraken ook nagekomen worden.
- Vertrouw op onze expertise! Onze specialisten zijn onafhankelijk en kijken altijd naar de beste oplossing voor onze eindgebruiker. Helaas komt het erg vaak voor dat ondanks onze uitgebreide advies de systeembeheerder of de bakker kiest voor een andere oplossing (welke wij juist hadden afgeraden). Uiteraard respecteren wij de keuze, maar soms zien wij in de praktijk dat het resultaat soms tegenvalt en dat men dan van onze wel een oplossing verwacht.
OrderLemon
Bij Compad software denken we continu mee met onze klanten, en maken we het ze graag gemakkelijker. Daarom presenteren wij onze nieuwe koppeling met Orderlemon.
Orderlemon is een extra (online) verkoopkanaal naast bijvoorbeeld je winkel, webshop of bestelportaal. klanten kunnen doormiddel van een eenmalige handeling een QR code scannen en bestellen in jouw WhatsApp shop middels een vraag antwoord systeem.
De bestellingen die met Orderlemon worden geplaatst, worden automatisch gesynchroniseerd met onze software. Dit bespaart je tijd en voorkomt het risico op fouten. (deze zin weg anders zeg je eigenlijk dat de bakker fouten maak bij invoeren van zijn bestelling, dus dat hij dat niet kan, of dat het handmatig invoeren van bestellingen altijd fouten geeft)
Met OrderLemon is ideaal voor het bereiken van een nieuwe doelgroep, namelijk de klanten die liever hun bestelling doorgeven via de app dan hun bestelling plaatsen in een webshop. OrderLemon is een mooie aanvulling op je webshop, zeker wanneer het gaat om het plaatsen van kleine, snelle bestellingen.
Ga naar OrderLemon.com voor meer informatie
Ontdek onze koppeling naar RouteLogic
Een routeplanning kan veel tijd in beslag nemen vooral als dit handmatig wordt gedaan. Het vereist verzamelen van gegevens, analyseren van verschillende routes, rekening houden met variabelen zoals verkeer, klantvoorkeuren en het optimaliseren van de route om tijd en kosten te besparen. Vaak verloopt deze planning niet vlekkeloos of als gepland.
Er ontstaan makkelijk irritaties vanuit de klant die vraagt:’’ waar blijft mijn bestelling en is de bezorger al onderweg ik heb niks geleverd gekregen’’ chauffeurs zijn daarom een onmisbare schakel in je bezorgdienst en tevens je visite kaartje naar de klant.
Zou je graag tijd willen besparen met het beantwoorden van deze vragen, meer overzicht willen creëren en antwoord willen op de vraag: “waar rijden mijn chauffeurs?”
Met onze nieuwe koppeling naar Routelogic kun je efficiënter navigeren. Bespaar je tijd, brandstof en stress terwijl je moeiteloos de beste routes plant voor jouw bezorgingen of afspraken. Met deze koppeling heb je niet alleen controle over je reis maar het geeft je klanten ook gemoedsrust, laat hen zien precies weten wanneer hun bestelling arriveert zodat ze hun dag verder kunnen plannen zonder te hoeven gissen. Met deze realistische updates ben je altijd transparant en betrouwbaar naar de klant. Een belangrijke rol van Routelogic is dat efficiëntie van je bezorg of serviceteam aanzienlijk verbeterd van het maken van hogere klanttevredenheid.
Ga naar RouteLogic.nl voor meer informatie
Waarom sommige allergenen niet op de allergenenlijst staan
Allergenen is altijd een lastig verhaal, waarbij de wetgever niet altijd duidelijk over is. Op de product specificatie moet sinds enkel jaren alle ingrediënten staan (en dus ook alle allergenen). Ook al zijn de ingrediënten tijdens het productieproces vervlogen door bijvoorbeeld verhitting. Dat geldt ook voor eventuele allergenen. Daarnaast geldt voor de allergenen dat we te maken hebben met een minimale ondergrens. Wanneer een bepaald allergeen in een minimale hoeveelheid in een product voortkomt, kan het zijn dat deze stof geen voedselintolerantie meer kan veroorzaken. Daarnaast is voedselintolerantie ook nog eens persoonlijk, waarbij de ene persoon sneller intolerant is dan de ander. De minimale ondergrens voor voedselintolerantie voor bepaalde allergenen is wetenschappelijk vastgesteld, de beleving van de consument niet.
De hoeveelheid is zeer waarschijnlijk zo laag, waarbij fabrikant uit onderzoek bij bijvoorbeeld TNO heeft vastgesteld dat het uit het product treedt tijdens het bakproces dat dit nimmer tot enige voedselintolerantie kan leiden. Vandaar dat dit niet is opgenomen in de allergenenlijst. Echter voor de wetgeving moet deze wel vermeld worden in de productspecificatie.
Deze situatie is vergelijkbaar met alcohol wat wordt toegevoegd aan sommige producten. Door het koken zal de alcohol vervliegen en word je er niet dronken van. Wat achterblijft is de smaak. Ondanks dat de alcohol vervlogen is en dus niet meer in het eindproduct zit wil de wetgever hebben dat de alcohol wel op de productspecificatie staat. Inclusief het percentage. De reden is dat vanuit sommige geloofsovertuigingen het product niet meer halal is.
Stap over naar een efficiënte bedrijfsvoering en ontvang 50% subsidie
“Mijn Digitale Zaak” is een initiatief van de overheid om MKB-ers op weg te helpen, om zo hun bedrijf te digitaliseren. Vanaf 17 mei 2023 kun je subsidie aanvragen. Via de site van KVK Mijn digitale zaak.nl kun je een subsidie aanvraag doen Je ontvangt direct daarna je persoonlijke digitaliseringsplan via e-mail. De pdf van dit digitaliseringsplan heb je nodig voor de subsidieaanvraag.
Stappenplan aanvraag:
-
Doe de digitaliseringsscan en ontdek waar jouw kansen liggen. Je ontvangt gratis een persoonlijk digitaliseringsplan (pdf) via e-mail. Dit plan heb je nodig voor de subsidieaanvraag.
-
Vraag bij Compad Software de offerte aan.
-
Vraag de digitaliseringssubsidie aan bij RVO. Je krijgt 50% van je investering vergoed tot een maximum van € 2.500. *
Voorwaarden van de subsidieregeling:
- De subsidieaanvraag loopt tot 14 juli 2023.
- Hoogte subsidie (bij voldoen aan voorwaarden): 50% subsidie tot een maximum van € 2.500, waarvan maximaal € 500 voor advies. Uw kosten moeten minimaal € 1000 bedragen.
- U moet zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KVK);
- maximaal 50 werknemers hebben; en minder dan € 10 miljoen omzet hadden in het afgelopen boekjaar.
- U moet minstens € 1000 aan kosten maken voor digitale investeringen die u nog gaat doen. U kunt geen subsidie krijgen voor investeringen die u al heeft gedaan. Bij uw aanvraag stuurt u een geldige, ongetekende offerte mee van uw leverancier.
- U heeft nog niet eerder subsidie ontvangen via Mijn Digitale Zaak.
- U mag het zogenoemde de-minimisplafond niet overschrijden met de subsidie via Mijn Digitale Zaak. Dit is een regel van de Europese Commissie om eerlijke concurrentie te garanderen. U mag per bedrijf maximaal €200.000 overheidssteun ontvangen binnen een periode van 3 jaar. Sommige sectoren hebben een lager maximumbedrag. Om aan te tonen dat u hieraan voldoet, legt u een verklaring de-minimissteun af.
- Heeft u subsidie ontvangen voor dezelfde kosten van een andere partij, zoals uw gemeente? Dan mag deze subsidie samen met de subsidie die u ontvangt vanuit Mijn Digitale Zaak opgeteld maximaal € 2500,- zijn.
- Verbonden ondernemingen kunnen in totaal 1 subsidieaanvraag toegekend krijgen.
Het totaalbudget van deze subsidie is € 870.000, dus wees er snel bij!
SQL Database
De nieuwste editie van Compad Bakkerij slaat zijn gegevens op in de Microsoft SQL server. Dankzij deze opslagmethode zijn uw gegevens overal in de wereld te benaderen en is een snelle en veilige gegevens opslag gegarandeerd. De Compad Bakkerij SQL editie staat toe dat ook andere applicaties uw gegevens rechtstreeks kunnen benaderen. Dit biedt u ontelbare integratie mogelijkheden waarmee u in staat wordt gesteld om onder ander eigen deskboard functies (grafieken) te creëren.
Maar de SQL blinkt vooral uit in snelle gegevens uitwisseling en betrouwbare dataopslag, ongeacht het aantal “gelijktijdige” gebruikers dat gebruik maakt van Compad Bakkerij. Deze gebruikers kunnen de Bakkerij Software vanuit verschillende locaties benaderen.
Migratie vanuit verschillende bakkerijsoftwarepakketten is snel en eenvoudig.
Voordelen: snel, overal toegankelijk, super betrouwbaar, integreerbaar met andere systemen, meerdere gebruikers gelijktijdig, betrouwbare Microsoft technologie
Helpdesk
Op onze helpdesk krijgen wij regelmatig vragen over diensten die niet Compad gerelateerd zijn. Dit zijn vraagstukken die betrekking hebben op bijvoorbeeld:
- Het inrichten van het office account
- Printer vraagstukken (installatie driver, niet kunnen printen ed)
- Inrichting boekhoudpakket
- Boekhoudkundige vragen
- Inrichting nieuwe computer
- Het achterhalen van smtp gegevens
- Firewall problemen
- Bak technische vragen
- Recept vragen
- Kassa vraagstukken
Uiteraard zal onze helpdesk altijd proberen met u mee te denken, te kijken naar een oplossing, of u helpen te verwijzen naar de juiste persoon (systeembeheerder). Maar omdat dit geen producten zijn die wij leveren/ontwikkelen, kunnen wij een oplossing niet altijd garanderen.
Het beste kunt u voor ondersteuning van deze (niet-Compad) producten/diensten contact opnemen met de leverancier (van de printer), uw boekhouder (inrichting financieel pakket, boekhoudkundige vragen), de bakker (bak en recept vragen), met uw systeembeheerder (inrichting computer, firewall, smtp, office account).
Daarnaast realiseren veel eindgebruikers zich veelal niet, dat wanneer onze software specialisten exclusief met niet-Compad gerelateerde vraagstuk bezig zijn, zij zich niet kunnen richten op het algemene doel, namelijk het ontwikkelen en verbeteren van onze eigen software.
Voor het beantwoorden van vragen over producten en/of diensten van derde zijn wij genoodzaakt om kosten in rekening te brengen.
Kersttips
Gelukkig merken we dat veel bakkers de afgelopen weken zich goed voorbereid hebben op de kerst en oud en nieuw.
Dit is zeer prettig, want een goede voorbereiding is het halve werk!
Toch hebben we voor u nog enkele tips:
Maak regelmatig een back up
Zorg dat u regelmatig een back up maakt van uw bakkerij software.
Pdf van productielijsten
Om volgend jaar precies te weten wat er geproduceerd is met Kerst en Oud & Nieuw, is het handig om van uw productielijsten pdf’s te maken en deze op te slaan. Zo heeft u volgend jaar een mooi overzicht van het vorige jaar.
Het maken van een pdf van uw productielijst:
- U draait uw productieplanning en zet daarbij het afdrukvoorbeeld aan (vergrootglas)
- De lijsten komen nu op uw scherm
- U klikt nu op “exporteren”
- U kunt uw lijst nu een naam geven en opslaan.
Nieuwsbrief 28-11-2022
Grote update Microsoft Office 365
Eind november is er een nieuwe beveiligingsupdate van Microsoft Office 365 uitgerold. Microsoft heeft eind augustus 2022 aangekondigd dat deze update vanaf medio 2023 gefaseerd uitgerold zou worden. Uiteraard volgen wij continue deze ontwikkelingen en zijn wij ook bezig met het aanpassen van de software hierop.
Toch is Microsoft eerder gestart met het uitrollen van deze beveiligingsupdate in Office 365. Dit heeft tot zeer grote onvrede geleid bij grote software leveranciers zoals Snelstart, Afas en Exact welke aangeven Office 365 met directe ingang niet meer te ondersteunen en adviseren hun klanten om gebruik te maken van een eigen mailserver.
Wij zijn mening dat dit niet de oplossing is voor onze klanten en hebben besloten om de ontwikkeling die wij in augustus 2022 zijn gestart, zo snel mogelijk vervroegd beschikbaar te stellen.
Waarom beveiligsupdates?
Microsoft heeft gekozen om zijn beveilig aan te scherpen om te voorkomen dat er misbruik gemaakt wordt van uw mailadres. Het nogal eens voor dat men voor gebruikersnamen en wachtwoorden dezelfde inlog gebruikt (of voor alle inlog dezelfde wachtwoorden). In het geval van een hack is het dan mogelijk om uw mailadres te misbruiken. Wanneer men kwaad wil zou men vanuit uw mailadres mail kunnen versturen. Daarom zijn beveiligingsupdates nodig.
Nieuwsbrief 9-05-2022
Nieuwe warenwet Meel en Brood
Deadline 1 juli 2022
Op 1 juli 2022 is de deadline voor de overgangsperiode van de nieuwe broodbesluit. Op basis van deze nieuwe wet gaan veel broden een andere naam krijgen. Bij veel bakkers zorg die voor een flinke verwarring.
Speciaal voor deze wetgeving hebben wij een wizard ontwikkeld in de software waarmee op basis van uw recepten en de grondstof specificatie de wettelijke broodnaam kan bepalen. Oude vertrouwde broodnamen zoals maïsbrood wordt nu Heel tarwemaïsbrood en Witbrood wordt nu Heel wit tarwebrood. Hierbij maakt de software gebruik van bepaalde schema. Op ons youtube kantoor treft u meer informatie over het nieuwe broodbesluit.
Ook op de website van NBC vind u veel informatie over het broodbesluit, alsmede de schema die de software gebruikt voor het vaststellen van de wettelijk broodnaam.
Vragen van bakker:
Mag ik fantasienamen gebruiken?
Veel bakkers hanteren soms eigen of regionale broodnamen zoals Twents wit landbrood of Limburgs donker. Wanneer u dat wenst mag u op uw etiket of prijskaartje deze namen blijven gebruiken, mits deze niet conflicterend is met de wettelijke broodnaam. Daarnaast moet u altijd ook de wettelijke broodnaam op het etiket vermelden. Bijvoorbeeld Twents wit landbrood is een Heel wit tarwebrood.
let wel op dat u in veel gevallen wel de layout van uw etiket moet aanpassen.
Mijn volkoren brood is geen volkoren meer?
Wanneer ik de broodnamen wizard in Compad Bakkerij gebruikt blijkt uit het recept van mijn volkorenbrood dat het geen volkorenbrood is maar een gewoon heel tarwebrood. Volkoren broden moeten bestaan uit 100% volkorenbestanddelen. Sommige grondstofleveranciers voegen in hun volkorenmix naast volkorenmeel (94%) ook andere bestanddelen zoals mout, gerst, etc. Nu is het afhankelijk of de leverancier heeft aangegeven of het product ondanks deze toevoegingen geschikt is voor volkorenbrood. Als dat niet het geval is zal het brood een beschrijvende naam krijgen die afwijkt van de gewenste naam, namelijk volkorenbrood. Raadpleeg de specificatie van uw broodmix en zo nodig neem contact op met de leverancier.
Kan ik de wettelijke broodnaam nog aanpassen?
Ja! De wizard in onze software stelt op basis van het recept, grondstoffen en de wetgeving een wettelijke naam voor. Soms kan het zelf voorkomen dat er geen gereserveerde wettelijke naam vastgesteld kan worden en dan stelt de software een beschrijvende naam voor. Uiteraard bent u vrij om altijd een andere broodnaam te hanteren. Of dat wettelijk juist is, is niet aan ons!
Ik vind de wettelijke broodnamen verwarrend?
Veel bakkers gaan met ons de discussie aan ten aanzien van deze nieuwe wetgeving. Wij begrijpen heel goed dat ondernemers op dit moment na de corona nu voor nieuwe uitdagingen staan die ook tijd kosten en wellicht veel belangrijker zijn. Binnen onze software bieden wij u enkel de tools om u te helpen bij de uitvoering van het nieuwe Warenwetbesluit Meel en brood, indien u dat wilt.
Onjuist eenheid (heel/half)
Wanneer de eenheid (heel of half) brood niet correct wordt weergegeven in de wettelijke naam, dan heeft het meestal te maken met het eindgewicht van het brood. Een ander veel voorkomende oorzaak is dat in het recept gebruik wordt gemaakt van een broodmix wat tevens wordt gebruikt als basismeel i.c.m. bijvoorbeeld tarwemeel. Door de broodmix niet aan te merken als bloem/meel, wordt in de droge stof berekening de broodmix niet meegenomen in de droge stof berekening.
Wit brood wat bruin is
Witbrood bestaat voornamelijk uit bloem en de zemelen zijn niet zichtbaar. Soms wordt er decoratie toegevoegd waarin andere graanbestanddelen zitten, waardoor de broodnaam onbewust veranderd van wit naar bruin. Het is mogelijk om binnen de software aan te geven welke grondstoffen behoren tot het deeg en welke grondstoffen behoren tot de decoratie. Dat kunt u doen op recept regelniveau. Alleen de grondstoffen die behoren tot het deegbestanddeel worden gebruikt voor het bepalen van de wettelijke broodnaam.
Nieuwsbericht, HP De Tijd, 2022
Grote opmars online bestellen bij bakkerijen
Steeds meer consumenten bestellen hun gebak, koekjes en brood online. Door de gewenning aan online shoppen, zien we nu een flinke groei in de online bestedingen bij bakkerijen. Deze ontwikkeling is gaande naast de groeiende populariteit van bakkerijen vanwege de coronapandemie. Klanten vonden massaal de weg terug naar de ambachtelijke bakker. Deze is namelijk essentieel, in de buurt en dus wél open tijdens een lockdown. De markt voor brood en banket is bovendien enorm groot en groeiende.
Meer gemak en verwennerij zijn de belangrijkste trends in de bakkerijwereld. De consument heeft een volle agenda en zoekt manieren om tijd te besparen. Online brood en taart bestellen biedt gemak. De moderne bakker luistert graag naar de klant en bezorgt minstens in de eigen vestigingsplaats. Hij investeert volop in het aanbieden van verjaardagstaarten, vlaaien en andere lekkernijen in een webshop. De Nederlandse consumenten willen hun tijd met familie en vrienden namelijk goed besteden en verwennerij hoort daarbij. Lekker eten en genieten van speciale traktaties zit in de lift. De keuze valt hierbij steeds vaker op luxe gebakjes, kleine boltaartjes en party cupcakes. Dit gebeurt overigens niet alleen tijdens de traditionele feestdagen, jubilea en verjaardagen. Vanwege de coronamaatregelen trakteren Nederlanders zichzelf en hun naasten thuis regelmatig op een lekker taartje.
Mooi en smaakvol
Voor een speciale traktatie heeft de klant graag wat meer over. Een taart of gebakje moet er om te beginnen fantastisch uitzien. Een mooi uiterlijk is dé doorslaggevende factor bij de keuze voor lekkernijen van de bakker. Dit zit hem in de kleuren en een verrassende decoratie van de baksels. Het feit dat veel jongeren graag een foto van hun feestje via social media delen, draagt hier aan bij. Daarnaast is de smaak uiteraard van groot belang. Consumenten staan open voor nieuwe en prikkelende smaaksensaties, zowel qua aroma’s als textuur. Een bijzondere taart draagt kortom bij aan een unieke ervaring. Voor het thuisbezorgen van de bestelling betaalt de consument bovendien graag een meerprijs.
Uitbreiding assortiment webshop bakkers
Ambachtelijke bakkers zijn zich inmiddels helemaal bewust van de behoefte van klanten als het om online winkelen gaat. Zij ervaren meer drukte en een groeiende omzet vanwege hun webshop. Het loont dus echt de moeite om te investeren in een goed werkende webwinkel. Aantrekkelijke foto’s van de diverse taarten en broden, wervende acties op social media en ludieke of informatieve video’s dragen bij aan het succes op internet. In hun webshop bieden de bakkerijen inmiddels niet alleen maar taart en gebak aan, maar ook koeken, cake en hartige snacks. Het online assortiment is de laatste jaren een stuk breder geworden. Het loont bijvoorbeeld ook om cadeaupakketten aan te bieden voor allerlei gelegenheden. Zo werkt een slimme bakker tegenwoordig graag mee aan het leveren van een kerstpakket, verjaardagscadeau en presentjes voor elke gelegenheid waarbij er wat te vieren valt. Veel bakkerijen hebben daarom ook een cadeaubon in het aanbod. Zij profiteren hierbij bovendien van de trend dat mensen graag producten kopen bij lokale ondernemers.
Nieuwsbericht, nu.nl, 25-05-2022
Supermarkten en restaurants geven gebrekkige informatie over allergenen.
De meerderheid van de supermarkten, restaurants en bakkers informeren klanten niet goed over welke allergenen in voedsel of in een gerecht zijn verwerkt, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) woensdag. De waakhond deelde vorig jaar 3.399 waarschuwingen uit en legde 591 boetes van 525 euro op.
De NVWA controleerde in 2021 ruim vijfduizend bedrijven. Van de 3.196 restaurants, hotels en cafetaria’s voldeden 2.088 niet aan de eisen. Bij de ambachtelijke bedrijven, zoals bakkers, ijssalons en slagers, gingen 977 van de 1.910 ondernemingen in de fout. Bij supermarkten ging het om 191 van de 471 bedrijven.
Allergenen als schaaldieren, noten en gluten zijn stoffen in levensmiddelen waarvan sommige mensen ernstig ziek kunnen worden of een allergische reactie kunnen krijgen. Ondernemers zijn verplicht veertien allergenen te vermelden als deze zijn gebruikt bij het bereiden van voedsel.
Sinds vorig jaar is controle op allergeneninformatie, naast het toezicht op onder meer hygiëne en plaagdierbestrijding, een vast onderdeel van de NVWA-inspecties bij de horeca, ambacht en retail. Bij een tekortkoming volgt een waarschuwing. Als het bedrijf dan nog eens in de fout gaat, volgt een boete en moet er alsnog voor worden gezorgd dat de allergenen worden vermeld.
Bron: nu.nl
Nieuwe functionaliteit facturering
Bij de facturering is het nu mogelijk om de lijst automatisch te laden of deze handmatig te verversen. Dit laatste is handig voor bakkers die een groot factureringsbestand hebben of een langzaam/overbelast netwerk. Dit wordt gedaan middels de knop autofilter.
Handmatig verversen
Wanneer deze knop niet is ingedrukt ziet u 2 pijltjes staan. Vervolgens dient u na elke handeling die u doet zelf de lijst te verversen door op de 2 groene pijltjes te klikken. Zo kunt u eerst alle filters invullen om daarna in één keer de lijst te laden.
Automatisch verversen
Wanneer deze knop is ingedrukt zit u een bliksemschicht staan. Dit betekent dat de lijst automatisch wordt ververst bij elke handeling die u doet (bijvoorbeeld wanneer u een start en/of einddatum opgeeft).
Warenwetbesluit Meel en brood
Om de consument meer duidelijkheid te geven over broodsoorten is het warenwetbesluit Meel en Brood aangepast. Zoals u wellicht heeft gelezen in de vakpers moeten de bakkers op uiterlijk 1 juli aan deze nieuwe wetgeving voldoen.
Dit nieuwe warenwetbesluit houdt o.a. in dat de consument direct aan de benaming kan zien om wat voor brood het gaat: Wit, bruin of volkoren.
Ook het benoemen van het graan in de officiële benaming is verplicht. Daarbij moet het graan wat het meest aanwezig is vooraan komen te staan.
Daarnaast mag niet zomaar ieder brood zuurdesem en zuurdesembrood genoemd worden als zuur(desem) als enige rijsmiddel gebruikt is. Er mag daarnaast maximaal 0,2% droge gist of maximaal 0,5% verse gist aan het deeg worden toegevoegd, berekend aan het meelbestanddeel van het brood.
Naast heel en half kennen we ook de drogestof-categorie midden(groot) brood. Deze moet tussen de 360 en 400 gram droge stof bevatten. Men moet op droge stof produceren wanneer brood tussen de 350 en 1000 gram weegt en/of de hoeveelheidsaanduiding (heel/half/middengroot) wordt genoemd in de officiële benaming.
Meer informatie over dit waterwetbesluit vindt u op de website van het NBC: https://www.nbc.nl/warenwetbesluit
“Goedemiddag Compad Software met Marije”
Wanneer u onlangs onze telefonische helpdesk heeft geraadpleegd, heeft u al kennis met haar gemaakt, onze nieuwe collega Marije Rademaker! Marije is sinds januari dit jaar onderdeel van ons team.
Naast ondersteuning van de helpdesk is Marije ook werkzaam voor Compad Studio waar zij zorg zal dragen voor de realisatie van de websites en webshops.
Antivirus en Compad Bakkerij
Uiteraard is het belangrijk om uw computer(netwerk) te beveiligen tegen virussen, spam en andere bedreigingen. Alleen niet alle beveiliging software werkt even efficient. Een van de methodes die sommige antivirus software toepassen is het controleren van het gedrag van de gebruikte software. Maakt een computerprogramma gebruik van Internet, worden hierbij gegevens opgehaald en/of verstuurd en is de applicatie ook nog eens recentelijke geupdate? Dan is dat voor sommige beveiligingsoftware een reden om (ongevraagd) de in de beveiliging software ogende onbetrouwbare applicatie te verwijderen. Maar nemen wij een applicatie zoals Compad Bakkerij, dan heeft deze toegang nodig tot Internet om facturen te versturen of grondstof specificaties op te halen vanuit de online databank SpecsPlaza. En omdat wij graag onze gebruikers van dienst zijn, stellen wij regelmatig een nieuwe update beschikbaar. Deze combinatie kan voor een antivirus pakket reden zijn om Compad Bakkerij te verwijderen. Wij raden u aan om uw bedrijfsapplicaties, zoals Compad Bakkerij, altijd bij de antivirus software aan te geven als betrouwbare applicaties.
THT of te gebruiken tot…
Jaarlijks gooien we in Europa maar liefst 88 miljoen ton aan voedsel weg. Tien procent vindt zijn oorzaak in de datumaanduiding, zo blijkt uit een studie van de Europese Commissie over voedselverspilling. De aanduidingen THT en TGT worden nog steeds als verwarrend ervaren. Hoe zit het nu precies?
Babs Bruil, kennisspecialist wet- en regelgeving: “Op voorverpakte producten hoort in principe altijd een houdbaarheidsdatum te staan. De Voedselinformatieverordening vereist dat de meeste voorverpakte levensmiddelen een datumaanduiding bevatten. Er zijn twee mogelijkheden: een datum voor veilig gebruik van het product (te gebruiken tot) óf een datum voor de kwaliteit van het product (ten minste houdbaar tot). De datumaanduiding is voornamelijk bedoeld voor de consument, maar informeert ook schakels in de keten.
Op dagverse bakkerijproducten is een houdbaarheidsdatum niet nodig. Als u de klant duidelijk wilt maken dat het om een dagvers product gaat, kunt u de verkoopdatum (of verpakkingsdatum) op de verpakking vermelden. Dit is niet verplicht, maar wel handig. Deze vermelding kan namelijk ook als productiecode dienst doen en zo voor de traceerbaarheid worden gebruikt.
Te gebruiken tot
Voor zeer bederfelijke producten is de aanduiding ‘te gebruiken tot’ verplicht. Het gaat om producten die u gekoeld bewaart om microbiologisch bederf of groei van ziekteverwekkende bacteriën tegen te gaan en waarvan de bewaartermijn korter is dan vijf dagen. Ook wanneer u op gekoelde producten een bewaartemperatuur vermeldt die lager is dan 7°C, is automatisch sprake van een zeer bederfelijk product. Met de aanduiding ‘te gebruiken tot’ geeft u de uiterste consumptiedatum aan. Als deze datum is verstreken, mag u het product niet meer verkopen.
Ten minste houdbaar tot
De aanduiding ‘ten minste houdbaar tot’ gebruikt u voor alle overige producten waarvoor vermelding van een houdbaarheidsdatum verplicht is. Het gaat dan om gekoelde producten met een bewaartermijn van vijf dagen of langer óf om producten die niet gekoeld hoeven worden om bederf tegen te gaan. De aanduiding ‘ten minste houdbaar tot’ is geen uiterste consumptiedatum. U garandeert de kwaliteit van het betreffende product tot en met de vermelde datum. Daarna is het de verantwoordelijkheid van de afnemer of consument of hij het product na deze datum nog wil verkopen of consumeren.
U mag de aanduiding niet afkorten tot THT of TGT, maar u vermeldt deze altijd in zijn geheel.”
Calculeren is Broodnodig
Zonder kwalitatief hoogwaardige grondstoffen kunt u geen goede ambachtelijke producten maken. Maar beseft u wel eens dat een goede calculatie met de juiste grondstoffen en recepturen ook de basis vormt van uw verdienmodel?
De combinatie van ambachtelijk versspecialist en ondernemerschap laat immers de kassa rinkelen. Het loont daarom om uw recepten goed uit te werken. Dus weg met de kladjes, beschreven gebakschuifjes en andere onleesbare items! Dit werkt onduidelijkheid in de hand en dat willen we graag zien te voorkomen. We zien te vaak dat binnen één bedrijf door verschillende (banket)bakkers eigen versies van recepten worden gebruikt. U kent het wel: procentje meer of minder water, iets meer broodverbetermiddel of een iets andere grondstof gebruiken. Dat kan gewoon niet. Maar ieder procentje telt! En dit probleem komen we tegen in de broodbakkerij, maar zeker ook in de banketbakkerij.
Zo hadden we laatst een bijeenkomst van de studiegroep M.O.C (Management Ondernemers Club) met bakkerij-ondernemers. We hadden alle leden gevraagd om een standaard tompouce uit hun winkel mee te nemen. Tijdens de bijeenkomst hebben we de meegebrachte tompouces gewogen. De uitkomsten waren uiteenlopend en verrassend. Of misschien eigenlijk ook wel niet. Zo woog de lichtste tompouce 85 gram, terwijl de zwaarste tompouce maar liefst 220 gram aangaf op de weegschaal. En dat allemaal met een gemiddelde verkoopprijs van € 1,85!
Natuurlijk realiseer ik me dat het een flinke klus is om alle recepten uit het oude schriftje te ontcijferen en deze allemaal in de computer te zetten. Mijn advies is dan altijd: begin er gewoon aan! Werk tien recepten per week uit en zet ze op de juiste manier in uw computer. Dat lijkt misschien niet veel, maar wanneer u tien recepten per week zou uitwerken zijn uw eerste 120 recepten na een kwartaal al helemaal klaar. Dit is waarschijnlijk al een behoorlijk deel van uw assortiment. Daarna kunt u vaststellen of uw marge voldoende is en kunt u dingen gaan bijstellen. Klopt het afweeggewicht niet, is het gewicht van het eindproduct te hoog of moet wellicht de verkoopprijs worden aangepast? Waardevolle informatie om te komen tot een hogere brutowinstmarge.
Ik hoor het vaak in de dagelijkse praktijk: ‘Ach dat ene procentje meer brutowinstmarge. Moet ik daar nu al deze moeite voor doen?’ Ja, dus! Want bij een omzet van € 1.000.000 is 1 procent toch een mooi bedrag van € 10.000 per jaar. En dat ieder jaar opnieuw! Daarnaast brengen correcte recepten en calculaties rust in uw bedrijf. Iedere (nieuwe) medewerker kan terugvallen op een actuele receptenmap. Het zorgt voor een constantere kwaliteit, één lijn voor alle medewerkers en het geeft kloppende etiketinformatie voor de consument.
Kortom, calculeren is broodnodig!
Windows 7 en XP
Windows 7 en XP
Mocht jouw pc nog voorzien zijn van Windows 7 en XP dan adviseren wij jou om met spoed je pc te update of deze te vervangen. Deze software wordt niet meer ondersteunt en is niet veilig voor virussen.
Lek Microsoft Internet Explorer
Naast de bovengenoemde lek waarschuwt maakte Microsoft afgelopen zaterdag ook bekend dat er een beveiligingslek gevonden in Microsoft Internet Explorer 9, 10 en 11 gevonden. Ook dit beveiligingslek vormt een zeer groot veiligheidsrisico, want kwaadwillende kunnen namelijk via dit beveiligingslek uw computer overnemen.
Wat is hier aan de hand? Internetbrowsers zoals Internet Explorer beschikken over een mogelijkheid tot het uitvoeren van zogenaamde scripts. Met deze scripts kan bijvoorbeeld de webdesigner de door de bezoeker ingevuld formulier laten controleren of de bezoeker alle noodzakelijke gegevens correct heeft ingevuld. Echter door het beveiligingslek in Internet Explorer is het mogelijk om een script uit te voeren met dezelfde rechten als de ingelogde gebruiker. Hiermee zou kwaadwillende dus meer controle over de computer kunnen krijgen dat wenselijk is.
Hedenmorgen heeft Microsoft aangekondigd geen haast te maken met het herstellen van dit beveiligingslek. Een beveiligingspatch voor Internet Explorer zal op zijn vroegst pas in de eerste week van februari 2020 beschikbaar zijn. Als reden geeft Microsoft aan, dat Internet Explorer gedateerd is en dat deze browser door Microsoft is vervangen door Edge.
Het advies van onze specialisten adviseren al enkele jaren geen gebruik meer te maken van de sterk verouderde Internet Explorer en te kiezen voor moderne veiligere browsers zoals Mozilla Firefox.
Lek Citrix
Niet alleen Microsoft kamt met grote beveiligingslekken, ook in de Citrix server zijn zeer grote beveiligingslekken gevonden. Ziekenhuizen, zorginstellingen en overheden hebben hun netwerk uit voorzorg van de buitenwereld afgesloten.
Wat is hier aan de hand? Grote bedrijven en instellingen bieden u medewerkers (en eventueel derden) de mogelijkheid om buitenaf toegang te krijgen tot het bedrijfsnetwerk. Op deze manier kunnen medewerkers bijvoorbeeld vanuit thuis werken of kunnen organisatie vanuit een andere locatie machines aansturen. Denk hierbij aan pompen en gemalen. Citrix is een systeem dat het mogelijk maakt dat zware applicaties vanaf thuis kunnen worden gestart zonder dat daarbij kwetsbare informatie achterblijft op de externe computer.
Door een lek in de beveiliging van Citrix is het nu mogelijk dat kwaadwillende via de computer van de thuismedewerker toegang krijgt tot het netwerk van de organisatie. Via dit lek kunnen kwaadwillende vertrouwelijke gegevens stelen of cyber aanvallen uitvoeren.
Op dit moment is Citrix bezig om het lek te dichten en tot die tijd raden onze experts aan om de externe toegang via Citrix alleen toe te staan via zogenaamde managed devices. Naar verwachting zal dit nog wel de gehele week duren voordat het lek is gedicht.
Waarom zoveel gedoe?
Wat is er nu werkelijk aan de hand? Waarom zoveel op heft over beveiligingslekken in de software?
Beveiligingslekken in de besturings- en netwerksystemen zoals in Microsoft, Unix, Apple en Citrix zijn natuurlijk niet nieuw. Sinds dat de personal computer werd verbonden met het internet is er altijd al een strijd tussen kwaadwillende en de software-industrie.
Alleen de laatste jaren zien wij steeds vaker dat cyber criminele hen werkgebied hebben verlegd van de kleine computergebruiker naar professionele datacenters, grote bedrijven en overheden. Met als doel het volledig lamleggen van een complete bedrijfstak. Recentelijke voorbeeld zijn in Nederland de Universiteit van Maastricht. Maar ook de cyber aanvallen op de datacenters van A2Hosting en SmarterASP en op de onlineboekhoudprogramma’s van Intuit QuickBooks (mei 2019) en Wolter-Kluwer (mei 2019) hebben ervoor gezorgd dat miljoenen bedrijven zijn getroffen.
Was een Ransomware voorheen nog bedoeld om een onoplettende gebruiker te laten klikken op een bijlage met als doel het gijzelen van een computer, nu betreft het vooral een zeer gerichte aanval waarbij gebruik wordt gemaakt van een lek in de beveiliging van het besturingssysteem.
En dat het serieus is blijkt wel uit een zeer recentelijke aanval op Travelex (het moederbedrijf van GWK). Op 7 januari 2020 hebben de cyber criminele dankzij een beveiligingslek toegang gekregen tot de systemen van de computers van de bank en worden deze computers al meer dan 13 dagen gegijzeld. Hierbij is ruim 3 miljoen Bitcoins geëist, alleen Travelex weigert te betalen. Maar dit is de zoveelste cyberaanval op een westers bedrijf.
Cyberaanval of Cyberwar
Gezien de frequentie en de intentie waarmee cyber aanvallen worden uitgevoerd op westerse systemen spreken sommige specialisten steeds vaker over een cyber war i.p.v. een cyber aanval. Binnen en buitenlandse veiligheidsdiensten zullen nooit alle informatie vrijgeven welke schuilgaat achter de cyber aanvallen.
Steeds vaker zijn er opmerkelijke overeenkomsten tussen de cyberaanvallen waarneembaar, dat hierbij bijna niet meer gesproken kan worden over een aanval door een individu of door een georganiseerd bende. Steeds vaker horen wij geluiden dat gespecialiseerde bendes actief met steun van lokale overheden. Het is niet voor niets dat Trump (kunt er niet altijd mee eens zijn) in november vorige jaar al heeft voorgesteld om landen die cyber criminele en terroristen huisvest af te sluiten van het Internet.
Ondanks dat het voor veel mensen altijd wat lacherig doen over de uitspraken van Trump, delen steeds meer ICT-ers de zorgen van Trump. Onze wereld is zo afhankelijk van het Internet dat wij er afhankelijk van zijn geworden.
Maar wat moet ikzelf doen?
Ondanks dat cyber criminelen zich steeds vaker richten op grotere ict infrastructuren, wil dat niet zetten dat uw bedrijf of organisatie geen risico loopt. Zeker niet, ook uw bedrijf zal vroeg of laat direct dan wel indirect te maken krijgen met een cyber aanval.
- Zorg ervoor dat u altijd actuele versie gebruikt van uw besturingssysteem;
- Hou het nieuws inzake cyber security goed in de gaten;
- Schakel zo mogelijk een specialist in (systeembeheerder)
- Zorg ervoor dat u niet volledig afhankelijk bent van het Internet. Dat kan door bedrijf kritische software lokaal te gebruiken.
- Zorg voor een noodscenario wanneer u uw bedrijf (tijdelijk) geen gebruik kan maken van het Internet;
Nieuwe ontwikkelingen binnen Compad Software
De afgelopen periode is ons team nog verder gegroeid. Inmiddels hebben vele al kennis kunnen maken met Maikel de Haas, één van de nieuwe medewerkers op de helpdesk. Maar recentelijk is ook ons ontwikkelteam aanzienlijk uitgebreidt met Dylan, Bart, Gillian en Niek. Op dit moment wordt er met zeven ontwikkelaars gewerkt aan de nieuwste generatie van Compad Bakkerij. Enkele nieuwe ontwikkelingen daarin zijn:
- Migratie van de TPS data files naar Microsoft SQL;
- Optimalisatie naar snelheid
- Aantal gelijktijdige gebruikers
BTW-verhoging van 6% naar 9%
Op Prinsjesdag is het bekend geworden dat het lage btw-tarief zal worden verhoogd op 1 januari 2019.
In dit nieuwsbericht geven wij u alvast enkele belangrijke tips waarmee u nu al rekening houden kunt.
Wanneer gaat de BTW-verhoging in?
De btw-verhoging, zal op 1 januari 2019 in gaan. Om de overgang voor de ondernemers zo gunstig mogelijk te laten verlopen, ligt er een wetsvoorstel. In dit wetsvoorstel staat dat alle aankopen:
- Alle aankopen die na 1 januari 2019 worden geleverd en worden betaald moeten belast worden met 9% btw
- Alle aankopen die voor 1 januari 2019 worden geleverd en worden betaald moeten belast worden met 6% btw
- Alle leveringen die pas na 1 januari 2019 worden geleverd, maar die nu al zijn gefactureerd en zijn betaald blijven belast met 6% btw
Kortom: een klant die op 31 december 2018 een bestelling plaats via uw webshop voor een levering op 2 januari 2019 betaald 6% btw. Kiest de afnemer ervoor om de bestelling op 2 januari te betalen, dan is over de aankoop 9% btw verschuldigd.
Is Compad Bakkerij er klaar voor?
Met Compad Bakkerij, het computerprogramma voor iedere brood- en banketbakker, bent u klaar voor de btw-verhoging. Compad Bakkerij 2018 I beschikt namelijk over een speciale wizard waarmee u in een aantal eenvoudige stappen de btw-verhoging kunt doorvoeren. Tijdens deze stappen worden de prijzen eventueel verhoogd en de btw-percentages aangepast. Een aanpassing die u nu al klaar kunt zetten en op de door u gewenste data kunt laten ingaan.
Prijsverhoging?
Ja de btw-verhoging zal zeker leiden tot een hogere prijzen. De rekenkamer van de overheid heeft de prijsverhoging voor een gezin berekend op 300 euro. Persoonlijk denken wij dat er een positief beeld wordt geschetst en zal de btw-verhoging leiden tot een veel grotere uitgave.
Van een brood van 2.25 euro moet nu 6% btw worden afgedragen of wel 13 cent. Na 1 januari 2019 zult u voor hetzelfde brood 9% btw moeten afdragen, dus 19 cent.
Volgens het Nibud ligt de gemiddelde consumptie voor een persoon op 6.22 euro per dag aan voeding. Een gemiddeld gezin geeft per week 152.39 euro uit aan de wekelijkse boodschappen. Deze zijn nu belast met 8.63 euro aan btw. Veel ondernemers zullen ervoor kiezen om de prijzen vroeg of laat te verhogen. Hierdoor zal een gemiddeld gezin geen 152.39 euro per week kwijt zijn aan de boodschappen, maar 156.70 euro. Of wel een prijsverhoging van 4.31 per week alleen voor voeding. Omdat naast voeding ook andere noodzakelijke zaken belast zijn btw zoals de kapper, kleding reparatie, water, etc. zal de geplande btw-verhoging de burger treffen.
Wat moet ik doen?
Als ondernemer is staat u voor een moeilijk dilemma. Uiteraard kunt u ervoor kiezen om uw prijzen niet te verhoging en de btw-verhoging uit eigen zak te betalen. Maar uw medewerkers zullen wel geconfronteerd worden met hogere prijzen en dat zal weer worden meegenomen in de cao-onderhandelingen.
In veel gevallen kunt u dus niets anders dan de btw-verhoging disconteren in uw verkoopprijzen. Maar wat is handig? Wat zou een gunstig tijdstip zijn? En wat zou ik zeker niet moeten doen als ondernemer?
Als eerste raden u aan om het volgende zeker niet te doen! Tijdens de euro conversie gingen veel ondernemers kun prijzen afronden naar mooie prijzen. Ook eventuele achterstallige prijsverhogingen werden destijds meegenomen in de omrekening van de gulden naar de euro van destijds. Deze ondernemers konden rekenen op terechte kritiek van hun afnemers. Dus ons advies maak geen misbruik van de situatie door de prijzen meer te verhogen dan noodzakelijk. En stel een eventuele prijsverhoging uit naar een veel later tijdstip.
Dus concreet in het voorbeeld van het brood van 2.25 kunt u bijna niets anders de overheidsmaatregel door berekenen in de nieuwe prijs. Dus het brood wat nu 2.25 kost zal op 1 januari 2019 moeten worden verkocht voor 2.31 euro. Wilt u de prijzen afronden op vijf eurocenten dan zal bij een normale afrondingsberekening de prijs uit komen op 2.30 voor het brood.
Wilt u de nieuwe prijzen altijd naar boven afronden op 5 cent of gaat u gelijktijdig met de btw-verhoging ook nog even een achterstallige prijsverhoging doorvoeren dan heeft u bij uw klant dus iets uit te leggen. Om dergelijke vervellende situaties te voorkomen raden wij u aan om u uitsluitend te beperken tot de noodzakelijke prijsverhoging ten gevolge van de verhoging van het btw-tarief.
Wanneer moet ik de prijsverhoging doorvoeren?
Met de speciale btw-verhoging wizard kunt u naast de btw-verhoging ook eventueel meteen de prijzen verhoging met dezelfde ingangsdatum als de btw-verhoging. Maar het is ook mogelijk om de prijsverhoging eerder in te laten gaan.
Stel normaal gesproken is de zomervakantie voor u een periode om de prijzen te herzien. Zeker nu veel afnemers weten dat door de droogte complete oogsten zijn mislukt, zou het juist een goede reden zijn om de prijzen per 1 september a.s. te verhogen.
De extreme droogte en de mislukte oogsten geeft u nu wellicht een legitieme reden om de broodprijs te verhogen van € 2.25 naar € 2.30 (of welllicht zelf naar € 2.35). Uiteraard zal u uw klant nu wel wat moeten uitleggen, maar de extreme droogte en warmte is bij veel mensen nu nog voelbaar.
Op 1 januari 2019 verwachten uw afnemers wederom een prijsverhoging vanwege de wijziging van het btw-tarief van 6% naar 9%. En wanneer u deze btw-verhoging niet doorbelast aan uw klant, zal uw afnemer dit zeker niet onopgemerkt blijven. Maar ondertussen heeft u al vier maanden kunnen profiteren van de prijsverhoging.
Tip: verhoog eventueel nu uw prijzen onder het mom van de extreme droogte en laat de prijsverhoging in januari 2019 achterwege.
In Compad Bakkerij kunt u met de btw-verhoging wizard snel een eenvoudig de prijzen verhogen met ingang van 1 september 2018 en het btw-tarief automatisch laten wijzigen per 1 januari 2019.
BTW-verhoging doorvoeren
In Compad Bakkerij kunt u de btw-verhoging en eventueel de prijsverhoging in een keer doorvoeren middels het volgende stappenplan.
- Ga naar Beheer | BTW-Verhoging
- De wizard wordt gestart en klik op de opdrachtknop Volgende
- In deze stap dient u de bedrijven te markeren waarvoor u de btw-verhoging wilt doorvoeren. Bij de meeste bakkers kunt u slechts één bedrijf selecteren. Heeft u meerdere bedrijven, dan is het van belang dat de btw-wijziging uitsluitend voor Nederlandse bedrijven geldt.
- Klik op de opdrachtknop Volgende om verder te gaan met de volgende stap
- Selecteer het btw-tarief dat u wilt wijzigen middels de keuzelijst btw-tarief. Middels deze keuzelijst kiest voor het laag btw-tarief
- In het invoervak huidig btw-tarief wordt het huidige btw-tarief van 6% getoond
- In het invoervak nieuwe btw-tarief kunt u het nieuwe btw tarief van 9% ingeven en de ingangsdatum
- Met de keuze optie prijzen verhogen kunt u aangeven of u gelijktijdig met de btw-verhoging de prijzen wilt verhogen. Hierbij heeft u de keuze om de prijzen:
- Gelijktijdig met de btw-verhoging te verhogen
- Niet te verhogen
- Op een andere datum te verhogen
- Met de keuzelijst Afronding kunt u aangeven hoe de nieuwe prijzen afgerond moeten worden.
- Optioneel kunt u voor de koppeling met de financiële administratie de btw-code en het grootboekrekeningnummer voor het nieuwe btw-tarief van 9%.
- Klik op de opdrachtknop Ok om de verhoging door te voeren.
Heeft u nog geen Compad Bakkerij?
Wij als bakkerijspecialisten hebben alles in het werk gesteld om de btw-verhoging zo soepel mogelijk voor de bakkers te laten verlopen. Heeft u nog geen Compad Bakkerij, maar wilt u snel en eenvoudig kunnen factureren en beschikken over productielijsten zoals baklijsten, snijlijsten en verdeelstaten neem dan contact op met onze bakkerij experts voor een geheel vrijblijvende demonstratie. Ook als u reeds gebruik maakt van een andere bakkerij pakket dan kunnen wij u helpen, want overstappen was nog nooit zo eenvoudig en vele bakkers zijn u de afgelopen maanden voorgegaan
Uitbreiding van ons Compad-team
Vanaf september is ons team uitgebreid met twee nieuwe software ontwikkelaars, Sven ter Beeke en Dylan Bakker. Beide zijn junior software ontwikkelaars en zullen onder begeleiding van één van onze ervaren softwareontwikkelaars zich onder andere richten op de online order entry oplossing OrderNow. Daarnaast zullen zij zich bezig gaan houden met het up to date houden van de website en zich gaan richten op het maken van nieuwe themahandleidingen en nieuwe instructiefilms. Wij wensen Sven en Dylan heeft veel succes bij Compad Software!
Wij respecteren uw privacy
Compad Software Development BV, gevestigd aan Zeggeven 11, 7534 NM Enschede, heeft als doel om u als afnemer van de door ons geboden diensten zoals: onze (bakkerij) software, V-solution, grafische diensten of één van onze online oplossingen in de vorm van een website of een webshop, altijd een goede kwaliteit en ondersteuning te beiden. Hierbij hebben wij respect voor de persoonsgegevens die u aan ons heeft overhandigd en zullen zorgvuldig met deze gegevens omgaan.
Graag stellen wij u hierbij op de hoogte welke gegevens wij bewaren, met welk doel Compad Software Development BV uw gegevens bewaard, waarom en hoe lang. Ook stellen wij u hierbij op de hoogte van de zorgvuldigheid waarmee wij met uw persoonsgegevens omgaan.
- De gegevens die wij van u bewaren zijn:
- Voor- en achternaam
- Geslacht
- Geboortedatum
- (Zakelijke) adresgegevens
- Telefoonnummer
- E-mailadres
- Bankrekeningnummer
- IP-adres
- Gegevens over uw activiteiten op onze website
- Gegevens over uw surfgedrag over verschillende websites heen (bijvoorbeeld omdat dit bedrijf onderdeel is van een advertentienetwerk)
- Internetbrowser en apparaat type
Waarom bewaren wij uw persoonsgegevens
Wij gebruiken/verwerkt uw persoonsgegevens doordat u gebruik maakt van onze diensten en/of omdat u deze zelf aan ons verstrekt. Deze gegevens gebruiken wij op de volgende manier:
Uw e-mail adres gebruiken wij om uw opdracht te kunnen bevestigen, u uw periodieke factuur te sturen, u ondersteuning te bieden of om u middels onze (van Compad Software) nieuwsbrieven op de hoogte te brengen van voor u belangrijke zaken die van invloed zijn op het gebruik van onze software of belangrijke wetswijzigingen. Daarnaast bieden wij u op termijn de mogelijkheid een account aan te maken.
Uw telefoonnummer word gebruikt voor eventueel leveren van ondersteuning. U te informeren over wijzigingen van onze diensten of in producten.
Uw adresgegevens worden gebruikt om u uw periodieke factuur te sturen of u een persoonlijke mailing te sturen.
Wij bewaren uw bankrekeningnummer ten behoeve van de afhandeling van de (periodieke) betaling.
Compad Software Development BV analyseert uw gedrag op de website om daarmee de website te verbeteren en het aanbod van producten en diensten af te stemmen op uw voorkeuren.
Cookies, of vergelijkbare technieken
Compad Software Development BV gebruikt alleen technische en functionele cookies. En analytische cookies die geen inbreuk maken op uw privacy. Een cookie is een klein tekstbestand dat bij het eerste bezoek aan deze website wordt opgeslagen op uw computer, tablet of smartphone. De cookies die wij gebruiken zijn noodzakelijk voor de technische werking van de website en uw gebruiksgemak. Ze zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt en onthouden bijvoorbeeld uw voorkeursinstellingen. Ook kunnen wij hiermee onze website optimaliseren. U kunt zich afmelden voor cookies door uw internetbrowser zo in te stellen dat deze geen cookies meer opslaat. Daarnaast kunt u ook alle informatie die eerder is opgeslagen via de instellingen van uw browser verwijderen.
Hoe lang we persoonsgegevens bewaren
Compad Software Development BV bewaart uw persoonsgegevens niet langer dan strikt nodig is om de doelen te realiseren waarvoor uw gegevens worden verzameld. Wij hanteren de volgende bewaartermijnen voor de volgende (categorieën) van persoonsgegevens:
Persoonsgegevens – tot 1 jaar na beëindiging overeenkomst
Personalia – tot 1 jaar na beëindiging overeenkomst
Zakelijke adresgegevens – tot 7 jaar na beëindiging overeenkomst ipv fiscale bewaarplicht
Telefoonnummer – tot 7 jaar na beëindiging overeenkomst ipv fiscale bewaarplicht
E-mail adres – tot 1 jaar na beëindiging overeenkomst
IP Adres – tot 1 jaar na beëindiging overeenkomst
Delen van persoonsgegevens met derden
Compad Software Development BV verkoopt uw persoonsgegevens niet aan derden. Compad Software Development BV verstrekt uw gegevens uitsluitend aan derden en alleen als dit nodig is voor de uitvoering van onze overeenkomst met u of om te voldoen aan een wettelijke verplichting.
Gegevens inzien, aanpassen of verwijderen
U heeft het recht om uw persoonsgegevens in te zien, te corrigeren of te verwijderen. U kunt een mail sturen met uw verzoek naar info@compad.nl of schriftelijk naar: Compad Software Development, Zeggeven 11, 7534 NM Enschede. Om er zeker van te zijn dat het verzoek tot inzage door u is gedaan, vragen wij u een kopie van uw identiteitsbewijs bij het verzoek mee te sturen. Maak in deze kopie uw pasfoto, MRZ (machine readable zone, de strook met nummers onderaan het paspoort), paspoortnummer en Burgerservicenummer (BSN) zwart. Dit ter bescherming van uw privacy. Compad Software Development BV zal zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen vier weken, op uw verzoek reageren.
Hoe wij persoonsgegevens beveiligen
Compad Software Development BV neemt de bescherming van uw gegevens serieus en neemt passende maatregelen om misbruik, verlies, onbevoegde toegang, ongewenste openbaarmaking en ongeoorloofde wijziging tegen te gaan. Als u de indruk heeft dat uw gegevens niet goed beveiligd zijn of er aanwijzingen zijn van misbruik, neem dan contact op met onze helpdesk of via info@compad.nl
Bakkersvak 2018
Op zondag 4 en maandag 5 maart vindt de BakkersVak 2018 plaats in Gorinchem. Ook Compad is op deze beurs aanwezig. En zal er, net als vorig jaar, weer voor zorgen dat de beurs roze zal kleuren. In onze stand C106 verzorgen wij doorlopende demonstraties van onze diverse software pakketten en kassasystemen. En uiteraard hebben wij ook weer een leuke attentie voor u!
Nieuwe medewerkers
2017 stond bij ons ook in het teken van groei. Niet alleen groei in de vorm van nieuwe producten en diensten, maar ook qua team. Zo heeft is september Gerard Pape al komen versterken. Als senior software ontwikkelaar richt hij zich voorlopig voornamelijk op online applicaties. En vanaf 1 februari komt Jordy Verders ons team versterker. Hij is junior software ontwikkelaar en zal onder begeleiding van een van onze ervaren softwareontwikkelaars zich richten op de online order entry oplossing OrderNow.