Waarom staan sommige allergenen niet op mijn allergenenlijst?

Allergenen is altijd een lastig verhaal, waarbij de wetgever niet altijd duidelijk over is. Op de product specificatie moet sinds enkel jaren alle ingrediënten staan (en dus ook alle allergenen). Ook al zijn de ingrediënten tijdens het productieproces vervlogen door bijvoorbeeld verhitting. Dat geldt ook voor eventuele allergenen. Daarnaast geldt voor de allergenen dat we te maken hebben met een minimale ondergrens. Wanneer een bepaald allergeen in een minimale hoeveelheid in een product voortkomt, kan het zijn dat deze stof geen voedselintolerantie meer kan veroorzaken. Daarnaast is voedselintolerantie ook nog eens persoonlijk, waarbij de ene persoon sneller intolerant is dan de ander.  De minimale ondergrens voor voedselintolerantie voor bepaalde allergenen is wetenschappelijk vastgesteld, de beleving van de consument niet.

 

De hoeveelheid is zeer waarschijnlijk zo laag en waarbij fabrikant uit onderzoek bij bijvoorbeeld TNO heeft vastgesteld dat het uit het product treedt tijdens het bakproces dat dit nimmer tot enige voedselintolerantie kan leiden. Vandaar dat dit niet is opgenomen in de allergenenlijst. Echter voor de wetgeving moet deze wel vermeld worden in de productspecificatie.

 

Deze situatie is vergelijkbaar met alcohol wat wordt toegevoegd aan sommige producten. Door het koken zal de alcohol vervliegen en word je er niet dronken van. Wat achterblijft is de smaak. Ondanks dat de alcohol vervlogen is en dus niet meer in het eindproduct zit wil de wetgever hebben dat de alcohol wel op de productspecificatie staat. Inclusief het percentage. De reden is dat vanuit sommige geloofsovertuigingen het product niet meer halal is.

2024-03-19T09:01:00+01:00|

Ik zie geen knoppen onderaan mijn venster

Wanneer u in Compad Bakkerij aan het werk bent op bijvoorbeeld een klein scherm of een laptop kan het zijn dat de knoppen onderaan een venster niet geheel zichtbaar zijn. Dit kan onder andere ook komen omdat uw taakbalk er voor zit.

U kunt deze taakbalk tijdelijk weg te halen en alleen op te roepen wanneer u naar de onderkant van uw scherm gaat. U doet dit op de volgende wijze:

  • U gaat naar uw taakbalk
  • U klikt met uw rechtermuisknop op de taakbalk
  • Daar selecteert u “taakbalkinstellingen
  • U komt nu in het venster “taakbalk
  • Daar zet u de optie “De taakbalk automatisch verbergen in bureaubladmodus” AAN

 

2019-04-18T13:07:16+02:00|

Ik krijg de melding “Loc out”

Wanneer u de melding Locout krijgt betekend dit dat het bestand geblokkeerd is. Dit kan komen omdat het op dat moment door een ander in gebruik is of omdat er nog een andere sessie van Compad Bakkerij op uw computer op de achtergrond draait. In veel gevallen heeft u dit zelf niet door.
In dit geval gaat u naar:

  • Taakbeheer (deze optie zit op uw computer en krijgt u wanneer u met uw rechtermuisknop op de datum/tijd klikt rechtsonder in uw beeldscherm. Er komt dan een rij met opties waarvan meestal de derde van onder “taakbeheer” is.)
  • Wanneer “taakbeheer” heeft geopend krijgt u alle processen te zien welke op dat moment draaien op uw computer.
  • Wanneer u naar beneden scrolt met u muis komt u bij “achtergrondprocessen“, waarschijnlijk ziet u daar nog een Compad Bakkerij staan.
  • Klik op deze Compad Bakkerij en vervolgens op en knop “beëindigen” in het venster van taakbeheer.
2019-04-18T12:56:03+02:00|

Hoe kan ik gegevens uit Compad exporteren naar Excel?

Gegevens uit Compad kunnen geëxporteerd worden naar excel. Dit kan op de volgende manier:
U gaat naar debiteuren – debiteuren onderhouden en selecteert een klant. U klikt op het printericoontje
U komt nu in rapport lay-out manager, daar kunt u het soort rapport selecteren dat u wilt.
En bij uitvoer kunt u aangeven welk bestandsformaat u wilt:
XLS is excel bestand, maar dan krijg je een opgemaakt bestand.
TEKST, is een tekst bestand, gewoon platte tekst, welke u in excel kunt openen. (wel even opletten dat u komma gescheiden aan hebt staan).
Bekijk de volledige themahandleiding exporteren naar excel.
Compad Bakkerij – Exporteren Excel

2021-12-22T16:01:54+01:00|

Categorieën

Ga naar de bovenkant