Op Prinsjesdag is het bekend geworden dat het lage btw-tarief zal worden verhoogd op 1 januari 2019. 

In dit nieuwsbericht geven wij u alvast enkele belangrijke tips waarmee u nu al rekening houden kunt.

Wanneer gaat de btw-verhoging in?

De btw-verhoging, zal op 1 januari 2019 in gaan. Het enige wat nog gebeuren moet is is het definitief maken door de Eerste Kamer. Om de overgang voor de ondernemers zo gunstig mogelijk te laten verlopen, ligt er een wetsvoorstel. In dit wetsvoorstel staat dat alle aankopen:

 • Alle aankopen die na 1 januari 2019 worden geleverd en worden betaald moeten belast worden met 9% btw
 • Alle aankopen die voor 1 januari 2019 worden geleverd en worden betaald moeten belast worden met 6% btw
 • Alle leveringen die pas na 1 januari 2019 worden geleverd, maar die nu al zijn gefactureerd en zijn betaald blijven belast met 6% btw

Kortom: een klant die op 31 december 2018 een bestelling plaats via uw webshop voor een levering op 2 januari 2019 betaald 6% btw. Kiest de afnemer ervoor om de bestelling op 2 januari te betalen, dan is over de aankoop 9% btw verschuldigd.

Is Compad Bakkerij er klaar voor?

Met Compad Bakkerij, het computerprogramma voor iedere brood- en banketbakker, bent u klaar voor de btw-verhoging. Compad Bakkerij 2018 K beschikt namelijk over een speciale wizard waarmee u in een aantal eenvoudige stappen de btw-verhoging kunt doorvoeren. Tijdens deze stappen worden de prijzen eventueel verhoogd en de btw-percentages aangepast. Een aanpassing die u nu al klaar kunt zetten en op de door u gewenste data kunt laten ingaan.

Prijsverhoging?

Ja de btw-verhoging zal zeker leiden tot een hogere prijzen. De rekenkamer van de overheid heeft de prijsverhoging voor een gezin berekend op 300 euro. Persoonlijk denken wij dat er een positief beeld wordt geschetst en zal de btw-verhoging leiden tot een veel grotere uitgave.

Van een brood van 2.25 euro moet nu 6% btw worden afgedragen of wel 13 cent. Na 1 januari 2019 zult u voor hetzelfde brood 9% btw moeten afdragen, dus 19 cent.

Volgens het Nibud ligt de gemiddelde consumptie voor een persoon op 6.22 euro per dag aan voeding. Een gemiddeld gezin geeft per week 152.39 euro uit aan de wekelijkse boodschappen. Deze zijn nu belast met 8.63 euro aan btw. Veel ondernemers zullen ervoor kiezen om de prijzen vroeg of laat te verhogen. Hierdoor zal een gemiddeld gezin geen 152.39 euro per week kwijt zijn aan de boodschappen, maar 156.70 euro. Of wel een prijsverhoging van 4.31 per week alleen voor voeding. Omdat naast voeding ook andere noodzakelijke zaken belast zijn btw zoals de kapper, kleding reparatie, water, etc. zal de geplande btw-verhoging de burger treffen.

Wat moet ik doen?

Als ondernemer is staat u voor een moeilijk dilemma. Uiteraard kunt u ervoor kiezen om uw prijzen niet te verhoging en de btw-verhoging uit eigen zak te betalen. Maar uw medewerkers zullen wel geconfronteerd worden met hogere prijzen en dat zal weer worden meegenomen in de cao-onderhandelingen.

In veel gevallen kunt u dus niets anders dan de btw-verhoging disconteren in uw verkoopprijzen. Maar wat is handig? Wat zou een gunstig tijdstip zijn? En wat zou ik zeker niet moeten doen als ondernemer?

Als eerste raden u aan om het volgende zeker niet te doen! Tijdens de euro conversie gingen veel ondernemers kun prijzen afronden naar mooie prijzen. Ook eventuele achterstallige prijsverhogingen werden destijds meegenomen in de omrekening van de gulden naar de euro van destijds. Deze ondernemers konden rekenen op terechte kritiek van hun afnemers. Dus ons advies maak geen misbruik van de situatie door de prijzen meer te verhogen dan noodzakelijk. En stel een eventuele prijsverhoging uit naar een veel later tijdstip.

Dus concreet in het voorbeeld van het brood van 2.25 kunt u bijna niets anders de overheidsmaatregel door berekenen in de nieuwe prijs. Dus het brood wat nu 2.25 kost zal op 1 januari 2019 moeten worden verkocht voor 2.31 euro. Wilt u de prijzen afronden op vijf eurocenten dan zal bij een normale afrondingsberekening de prijs uit komen op 2.30 voor het brood.

Wilt u de nieuwe prijzen altijd naar boven afronden op 5 cent of gaat u gelijktijdig met de btw-verhoging ook nog even een achterstallige prijsverhoging doorvoeren dan heeft u bij uw klant dus iets uit te leggen. Om dergelijke vervellende situaties te voorkomen raden wij u aan om u uitsluitend te beperken tot de noodzakelijke prijsverhoging ten gevolge van de verhoging van het btw-tarief.

Wanneer moet ik de prijsverhoging doorvoeren?

Met de speciale btw-verhoging wizard kunt u naast de btw-verhoging ook eventueel meteen de prijzen verhoging met dezelfde ingangsdatum als de btw-verhoging. Maar het is ook mogelijk om de prijsverhoging eerder in te laten gaan.

Stel normaal gesproken is de zomervakantie voor u een periode om de prijzen te herzien. Zeker nu veel afnemers weten dat door de droogte complete oogsten zijn mislukt, zou het juist een goede reden zijn om de prijzen per 1 september a.s. te verhogen.

De extreme droogte en de mislukte oogsten geeft u nu wellicht een legitieme reden om de broodprijs te verhogen van € 2.25 naar € 2.30 (of welllicht zelf naar € 2.35). Uiteraard zal u uw klant nu wel wat moeten uitleggen, maar de extreme droogte en warmte is bij veel mensen nu nog voelbaar.

Op 1 januari 2019 verwachten uw afnemers wederom een prijsverhoging vanwege de wijziging van het btw-tarief van 6% naar 9%. En wanneer u deze btw-verhoging niet doorbelast aan uw klant, zal uw afnemer dit zeker niet onopgemerkt blijven. Maar ondertussen heeft u al vier maanden kunnen profiteren van de prijsverhoging.

Tip: verhoog eventueel nu uw prijzen onder het mom van de extreme droogte en laat de prijsverhoging in januari 2019 achterwege.

In Compad Bakkerij kunt u met de btw-verhoging wizard snel een eenvoudig de prijzen verhogen met ingang van 1 september 2018 en het btw-tarief automatisch laten wijzigen per 1 januari 2019.

BTW-verhoging doorvoeren

In Compad Bakkerij kunt u de btw-verhoging en eventueel de prijsverhoging in een keer doorvoeren middels het volgende stappenplan.

 1. Ga naar Beheer | BTW-Verhoging
 2. De wizard wordt gestart en klik op de opdrachtknop Volgende
 3. In deze stap dient u de bedrijven te markeren waarvoor u de btw-verhoging wilt doorvoeren. Bij de meeste bakkers kunt u slechts één bedrijf selecteren. Heeft u meerdere bedrijven, dan is het van belang dat de btw-wijziging uitsluitend voor Nederlandse bedrijven geldt.
 4. Klik op de opdrachtknop Volgende om verder te gaan met de volgende stap
 5. Selecteer het btw-tarief dat u wilt wijzigen middels de keuzelijst btw-tarief.  Middels deze keuzelijst kiest voor het laag btw-tarief
 6. In het invoervak huidig btw-tarief wordt het huidige btw-tarief van 6% getoond
 7. In het invoervak nieuwe btw-tarief kunt u het nieuwe btw tarief van 9% ingeven en de ingangsdatum
 8. Met de keuze optie prijzen verhogen kunt u aangeven of u gelijktijdig met de btw-verhoging de prijzen wilt verhogen. Hierbij heeft u de keuze om de prijzen:
  1. Gelijktijdig met de btw-verhoging te verhogen
  2. Niet te verhogen
  3. Op een andere datum te verhogen
 9. Met de keuzelijst Afronding kunt u aangeven hoe de nieuwe prijzen afgerond moeten worden.
 10. Optioneel kunt u voor de koppeling met de financiële administratie de btw-code en het grootboekrekeningnummer voor het nieuwe btw-tarief van 9%.
 11. Klik op de opdrachtknop Ok om de verhoging door te voeren.

Op onze speciale webpagina btw-verhoging treft u aan onze thema-handleidingen.

 • BTW-Verhoging
 • Afdrukken prijslijsten
 • Afdrukken schapkaarten

 

Heeft u nog geen Compad Bakkerij

Wij als bakkerijspecialisten hebben alles in het werk gesteld om de btw-verhoging zo soepel mogelijk voor de bakkers te laten verlopen. Heeft u nog geen Compad Bakkerij, maar wilt u snel en eenvoudig kunnen factureren en beschikken over productielijsten zoals baklijsten, snijlijsten en verdeelstaten neem dan contact op met onze bakkerij experts voor een geheel vrijblijvende demonstratie. Ook als u reeds gebruik maakt van een andere bakkerij pakket dan kunnen wij u helpen, want overstappen was nog nooit zo eenvoudig en vele bakkers zijn u de afgelopen maanden voorgegaan